Wat als jouw angst doorslaat in paniekaanvallen?

Het overwinnen van paniekaanvallen

Iedereen is wel ergens bang voor. Maar wat als jouw angst doorslaat in paniekaanvallen? Wanneer dit je dagelijks leven enorm begint te beïnvloeden, is het tijd om om hulp te vragen. Dit is niks om je voor te schamen. Wist je dat een angststoornis de meest voorkomende psychische aandoening is? Ik vertel je graag meer over hoe je een paniekaanval herkent en hoe je dit kunt overwinnen.

Transformatie Coach & Therapeut Breda en Made

Stap voor stap aan de slag met je nieuwe werkelijkheid

Wat is een paniekaanval?

Angst is van alle tijden. Maar wat als angst je leven in de weg gaat zitten? Stel je voor: komend weekend staat er een feestje in de agenda. In eerste instantie heb je er zin in. Maar wanneer je hier beter over gaat nadenken, komen er vragen in je op. Wat als je niet interessant genoeg bent voor een gesprek? Wat als je jezelf voor gek zet? Je krijgt last van hartkloppingen, je begint te zweten en trillen en je voelt je benauwd. Een zeer intense en beangstigende ervaring, waarbij je je totaal hulpeloos voelt.

Een paniekaanval, oftewel angstaanval, is een snel opkomende, heftige angst. Dit kan enkele minuten of langer duren. Het is een hele enge ervaring, zeker omdat het vaak uit het niets ontstaat. Wanneer een paniekaanval steeds vaker op komt zetten in alledaagse situaties, zoals bij het boodschappen doen, of wanneer je een sterke angst voor deze angst ontwikkelt die ook weer leidt tot aanvallen, spreken we van een angststoornis.

Oorzaak angstaanval

Een paniekaanval is ontstaan als een behulpzame eigenschap die bedoeld is om te overleven. Wanneer je in een levensbedreigende situatie terecht komt, verandert je lichaam in een staat van adrenaline. Je spieren worden aangestuurd om te vechten of vluchten. Dit gaat gepaard met hartkloppingen, gespannen spieren, buikpijn, een droge mond en ga zo maar door. In de basis is hier natuurlijk niks mis mee. Het wordt echter een probleem als je lichaam dreigingen gaat ziet in alledaagse situaties en je dat gevoel ook niet meer kunt wegredeneren. Maar waar komt dit vandaan?

De oorzaak is vaak een combinatie van verschillende factoren. Aanleg kan een factor zijn, als een van je ouders een angststoornis heeft of had, heb jij een grotere kans om dit ook te ontwikkelen. Het kan lichamelijk zijn, door een verstoring van de balans van verschillende stoffen in je brein. Maar het kan ook als gevolg van een traumatische ervaring ontstaan. Een onschuldig ding kan een irrationele en enge associatie opwekken
Symptomen van een paniekaanval

Symptomen paniekaanval

Paniekaanvallen kunnen dus ontstaan als gevolg van diverse oorzaken. Echter zijn de symptomen bij een paniekaanval vaak hetzelfde. Ik som de meest voorkomende klachten voor je op:
  • Hartkloppingen of een snelle hartslag
  • Zweten
  • Trillen of tintelingen voelen
  • Duizeligheid
  • Verkrampte spieren
  • Een benauwd gevoel of druk op de borst
  • Hyperventilatie
  • Een droge mond
  • Je misselijk voelen
  • Buikpijn
  • Wazig zien
  • Het heel warm of juist heel koud krijgen
  • Het gevoel hebben dat je de controle verliest of dat je doodgaat
  • Huilen

Ik herken dit en ik wil graag hulp

Heb je last van paniekaanvallen? Of vermoed je dat je een angststoornis hebt? Laat mij je dan begeleiden. Veel mensen proberen hier eerst zelf doorheen te komen, maar een goede behandeling is cruciaal voor het overwinnen van je angst. Samen kijken we naar de oorzaak van je angst en gaan we er alles aan doen om patronen te veranderen en associaties te verbreken. Het zoeken van hulp is een teken van kracht. Bel of schrijf mij om een afspraak te maken of om gewoon even te overleggen.
Hulp bij angstaanvallen
Bronnen:
arrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram